Munteenheid Cyprus

Munteenheid Cyprus

Het eiland Cyprus heeft tot aan het jaar 2007 haar eigen munteenheid gehad, namelijk de Cypriotische pond (in het Turks de Lira genoemd). Deze is sinds begin 2008 vervangen door de Euro.

Bekijk de munteenheid van Cyprus >>

Dit betekent dat Cyprus dus dezelfde munteenheid heeft als grotendeels van Europa heeft. Dit betekent overigens niet dat de wisselkoers hetzelfde is. In 2016 werd er namelijk gezegd dat 1 euro ongeveer 0,585274 CY£ was.

Betaalmiddel Cyprus

Tegenwoordig worden in Cyprus dagelijks de wisselkoersen aangepast en aangegeven zodat u altijd een goede prijs krijgt voor uw geld.

Bekijk de munteenheid van Cyprus >>

Wel wordt het aangeraden om wanneer u dan toch wilt wisselen dit al van te voren wilt doen of op Cyprus zelf in de wat grotere banken. U kunt uw geld namelijk in bijna elk hotel wel wisselen voor de munteenheid van Cyprus.

Tevens wordt er bij de banken per munteenheid aangegeven wat de wisselkoers is zodat u niet opgelicht kunt worden.

Bekijk de munteenheid van Cyprus >>

De Cypriotische pond bestond net zoals de euro uit honderd centen. Het muntgeld bestond uit munten van 1, 2, 5, 10, 20 en zelfs 50 cent. De munteenheid bestond uit biljetten van 1, 2, 10 en ook 20 pond.

munteenheid Cyprus

Munteenheid en betaalmiddel Cyprus.

Hoewel deze munteenheid grotendeels alleen in het Griekse deel van Cyprus werd gebruikt stond er ook een Turkse tekst op de Cypriotische munteenheid. Maar nadat Cyprus tegelijkertijd met Malta toestemming kreeg van de Europese Centrale Bank om de euro als munteenheid in te voeren is de wisselkoers van de voormalig Cypriotische munteenheid vastgesteld.

De oorspronkelijke munteenheid van Cyprus is dus officieel vanaf 1 januari 2008 verdwenen als wettelijk betaalmiddel.